Tehnologije odnose stara, ali uvek donose mnogo više novih zaposlenja

Tehnologije odnose stara, ali uvek donose mnogo više novih zaposlenja

Novi FEFA Web razgovori otvorili su još jednu temu 4. decembra zahvaljujući našem sagovorniku gospodinu Dejanu Cvetkoviću, CTO (Chief Tehnology Officer) Microsoft razvojnog centra u Beogradu.

„Ono što je najbitnije da savladamo jeste veština prilagođavanja, spremnost na prekvalifikaciju i neprestano usvajanje znanja, odnosno life long learning koncept“, započeo je gospodin Cvetković. Njegova izjava, bila je dovoljna da naši studenti, alumnisti i profesori pokrenu diskusiju u pravcu novih tehnologija, neizbežnih promena, nastajućih, ali i nestajućih zaposlenja koje treba imati u vidu kako bismo spremno dočekali izazove.

Upravo je karijera gospodina Cvetkovića prikaz life long learning koncepta. Nakon što je diplomirao elektroniku, počeo je da se bavi razvojem softvera, zatim prodajom, konsaltingom…  Kako kaže, kroz karijeru u Microsoftu je počeo da usvaja ekonomski pristup - inženjerski ugao mu je pomogao da uđe u biznis, što ga je odvelo do tehnologije i njene upotrebe u biznisu i ekonomiji.

„Svet se vrtoglavo promenio u prethodnih 5-10 godina, a sličnim intenzitetom će početi da se menja na godišnjem nivou. Zbog toga moramo da se trudimo da u svakom trenutku budemo spremni za prekvalifikaciju“, objašnjava gospodin Cvetković. Na pitanje gde se Srbija pozicionirala prilikom dugogodišnjih promena, odgovorio je kako se neverovatne stvari dešavaju na ovom podneblju. To je istoremeno prepoznala kompanija Microsoft ocenivši je kao pogodno podneblje za razvoj veštačke inteligencije. Međutim, ono što se javlja kao potencijalni problem, na nivou čitavog sveta jeste neregulacija novih tehnologija što ostavljla prostora za zloupotrebu i mnoge posledice koje se mogu odraziti na sve nas. „Nedostatak partnerstva sa javnim sektorom može odvesti u potpuno pogrešnom smeru - nove tehnologije bi trebalo da budu u funkciji čoveka i opšteg dobra, a ne protiv“, objašnjava Cvetković.

Pred kraj razgovora, nakon pokretanja mnogih drugih pitanja koja se istovremeno odnose na poslovanja i čovečanstvo, osvrnuli smo se na istraživanja koja uveliko prognoziraju nestajanje više od polovine trenutnih zanimanja. Kako bi se što jasnije izrazio, gospodin Cvetković je dao vizuelni prikaz promena. „Postoji jedna fotografija - u levom delu nalazi se Times Square u New Yorku iz kraja 19. veka gde se nalaze konji i kočije, dok je na desnom delu prikazana ista lokacija, ali 15 godina kasnije - sa automobilima. Svaka nova tehnologija, uvek je gasila mnoga radna mesta, ali je zato i uvodila nova. Uvodila je i mnogo više novih nego što je odnosila stara. Zato čovek treba da prihvati učenje kao celoživotni proces. Ako se to ne dogodi, čovek neće postati nezaposlen, nego nezaposliv, što je mnogo, mnogo lošije“, zaključio je gospodin Dejan Cvetković.

Nazad

Slične vesti

Naše studentkinje među prvih 5 u svetu na takmičenju iz kreativne ekonomije

Naše studentkinje među prvih 5 u svetu na takmičenju iz kreativne ekonomije

Studentkinje ekonomije i audio-vizuelne produkcije FEFA fakulteta Anica Kovačević, Marija ...
УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

Услови за избор сарадника ФЕФА прописани су Законом о високом образовању, Правилником о ...
УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

Услови за избор наставника ФЕФА прописани су Законом о високом образовању и Правилником о ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet