Ponašanje potrošača

Sažetak predmeta:

Predmet ima za cilj da upozna studente sa osnovama ponašanja potrošača i glavnim temema iz marketinške teorije i prakse u tom domenu. Glavni cilj kursa je da studentima predoči aktuelne teme, modele, i pristupe koji se koriste za analizu ponašanja savremenih potrošača, kao i načine za njihovu praktičnu primenu u marketingu i menadžmentu. Po završenom kursu, studenti će steći znanja koja su potrebna za uspešnu analizu potrošača na globalnom tržištu, kako bi efikasno promovisali svoje ideje ciljnim grupama u marketinškoj praksi ili u akademskom istraživanju.

Kurs pokriva teme kao što su procesi koje potrošači koriste da bi doneli odluke, faze kroz koje prolaze, uticaj unutrašnjih i spoljašnjih faktora, ili kulture potrošača na njihovo ponašanje. Kurs je interdisciplinaran i koristi modele iz marketinga, ekonomije, psihologije, interkulturalne psihologije, sociologije, bihevioralne ekonomije i neuromarketinga.

Studenti će imati priliku da aktivno učestvuju u timskom radu da bi osmislili marketinšku kampanju za brend po svom izboru, gde će imati prilike da praktično primene znanja stečena tokom kursa kao i da steknu dodatna praktična znanja. Kroz dodatnu literaturu na engleskom jeziku, studenti će se upoznati sa terminologijom koja će im pomoći pri daljim studijama i radu.

Osnovna literatura:

Bary J. Babin & Eric G. Harris, Ponašanje potrošača, Data Status

Daniel Kahneman, Misliti, brzo i sporo, Heliks

Richard Thaler & Cass Sunstein, Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness, Penguin Books

Robert Cialdini, Uticaj u teoriji i praksi, Vulkan izdavaštvo

Opšte informacije o predmetu: 

Tip predemta: izborni 

Broj ESPB poena: 6 

Semestar: zimski 

Godina studija: master studije 

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet