Kreativna produkcija I

Sažetak predmeta:

Predmet Kreativna produkija 1 ima za cilj da upozna studente sa osnovnim pojmovima umetničkog stvaralaštva i kreativnosti; predstavi im saznanja o prolaznosti i progresu u istoriji stvaralaštva, o potencijalima i odgovornostima stvaralaca. Kako bi shvatili razliku između producenta i kreativnog producenta, oni će se susresti sa analizom odabranih video sadržaja i prvom vežbom.

Tokom pohađanja ovog predmeta, oni usvajaju osnovne pojmove iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti, razvijaju sposobnost da samostalno uoče kako kreativni principi funkcionišu u praksi i stiču sigurnost da promišljaju kritički i upuste se u samostalno istraživanje kroz audio-vizuelne medije. Krajnji cilj predmeta jeste uživanje u posmatranju, ali i učešće u kreiranju medijskih sadržaja.

Osnovna literatura:

Hartley, John, Kreativne industrije, Clio, Beograd 2007. (str. 5-52),

Turković, H. Razumevanje filma, Društvo za promicanje književnosti na novim medijima, Zagreb 2012,

Greg M. Smith, Film Structure and the Emotion System, Cambridge University Press, 2003,

Leksikon filmskih i TV pojmova, Naučna knjiga, UU i FDU, Beograd, 1993—1997,

Dejvid Memet, Bambi protiv Godzile, IPS, Beograd, 2008.

Opšte informacije o predmetu:

Tip predmeta: obavezni

Broj ESPB poena:  7

Semestar:  zimski

Godina studija:  I

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet