Uvod u digitalnu trasformaciju

Sažetak predmeta:

Predmet Uvod u digitalnu transformaciju bavi se promenama koje su unele u svetsku i srpsku privredu: (1) IV industrijska revolucija  i (2) globalna digitalizacija kao procesi koji su duboko zahvatili kompanije i cele privrede sa razvojem informaciono-komunikacionih tehnologija.
Polaznici ovog predmeta biće upoznati sa promenama koje donosi digitalna ekonomija i sa značajem novih tehnologija u transformaciji poslovnih modela. Ponudiće se odgovori kako se menja struktura troškova, kako naglo opadaju marginalni troškovi, zašto neki proizvodi postaju sve jeftiniji i dostupniji, kako se razvijaju novi biznisi na platformama baziranim na ICT tehologijama.
 

Ove promene dovele su do dubokih promena ponašanja potrošača u novom ekosistemu i novih poslovnih modela - u čemu je tajna Amazona, Airbnb, Ubera, CarGo, Netflixa; kako ostvariti profit na jednom proizvodu besplatnom prodajom drugog proizvoda - razor-blade startegija.
 

Studenti će biti osposobljeni da analiziraju konkurentnosti firme i komparativnu analizu tradicionalnih i digitalnih poslovnih modela u doba intenzivnih inovacija i disrupcija.

Osnovna literatura:

Porter, E. Michael and James E. Heppelmann. (2014). “How Smart, Connected Products Are Transforming Competition“, Harvard Business Review. November: 59-68. Boston, Massachusetts.
 

Johnson, Mark W., Clayton M. Christensen, and Henning Kagermann . (2010). “Reinventing Your Business Model”. Harvard Business Review. November: 59-68. Boston, Massachusetts.

Opšte informacije o predmetu:

Tip predmeta: izborni

Broj ESPB poena:  4

Semestar:  prolećni

Godina studija: IV

Saznaj sve o upisu na osnovne studije

Ekonomije ili Psihologije i biznisa

Sve o smerovima i usmerenju, kao i o potrebnoj dokumentaciji, terminima upisa i sve ostale pronađite ovde:

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet