Scenario i režija događaja

Sažetak predmeta:

Cilj predmeta je da se predstavljanjem elemenata organizacije i produkcije događaja, porekla forme događaja i tumačenja ceremonije i rituala, kao i veze sa srodnim medijem scenskih umetnosti, studenti upute u tehnike dramaturgije kojima se forma događaja služi. Time oni otkrivaju umetničke aspekte događaja i uče da prepoznaju rediteljske zadatke u nastanku istog, informišu se o upotrebi audio-vizuelnih tehnologija i tretiranju događaja kao multimedijalne umetničke forme da bi samostalno kreirali scenario i rediteljsku eksplikaciju događaja za prvo javno izvođenje samostalnog master rada.

Ovaj kurs je neophodan kako bi studenti naučili da percipiraju događaj kao kreativni medij koji se naslanja na tradiciju scenskih i multimedijalnih umetnosti, te da prepoznaju kreativni potencijal takvog produkcionog zadatka. Promišljanjem zadatka kroz upotrebu novih tehnologija i veština javnog nastupa, oni su ohrabreni da pomeraju granice ovog medija. U završnom radu koji podrazumeva izradu koncepta, sinopsisa, scenarija i rediteljske eksplikacije za događaj, student prolazi kroz simuliranu situaciju pripremne faze u produkciji događaja. Usmeni deo ispita na kome student prezentuje svoju ideju jeste svojevrsna simulacija susreta sa klijentom tj. naručiocem događaja, odnosno u konkretnom slučaju ovaj ispit je ”generalna proba” za javno izvođenje master rada.

Osnovna literatura:

Razaq Raj, Paul Walters, Tahir Rashid, Events Management: Principles and Practice (3rd Edition), SAGE Publications Ltd, Thousand Oaks, CA, 2017,

Charles Bladen, James Kennell, Emma Abson, Nick Wilde, Events Management: An Introduction, Routledge, Abingdon, 2012,

Chris Salter, Entangled: Technology and the Transformation of Performance, MIT Press, Cambridge, MA, 2010.

Opšte informacije o predmetu:

Tip predmeta: obavezni

Broj ESPB poena:  5

Semestar:  prolećni

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet