Korporativno upravljanje

Sažetak predmeta:

Korporativno upravljanje je postalo glavna tema za preduzeća u odnosima sa investitorima i ostalim stejkholderima. Korporativno upravljanje vodi poreklo iz 18. veka kada su se i desili prvi korporativni skandali. Još od tog vremena, ono se nalazilo u centru svake ekonomske krize. Međutim, tek su kriza 2008. i niz nedavnih korporativnih i investicionih skandala (Bernie Madoff i njegova ponzi šema, Enron, Arthur Andersen, Worldcom, Parmalat, Volkswagen, Bear Sterns, Facebook skandal vezan za privatnost podataka), dali korporativnom upravljanju mesto u svakodnevnoj realnosti preduzeća. Razumevanje koncepta, ali i sadržine korporativnog upravljanja, je neophodno za sve korporacije i preduzetničke poduhvate koji svoj rast baziraju na prilivu eksternog kapitala. U tranzicionim ekonomijama gde je tržište kapitala nerazvijeno, plitko ili nedovoljno likvidno, korporativno upravljanje može biti ključno kako za privlačenje stranih investitora, tako i za obezbeđenje bankarskih kredita. Takođe, ono je važno za izgradnju sistema upravljanja i nadzora nad javnim preduzećima od strane države ili lokalnih samouprava koje su vlasnici tih preduzeća.

Kroz predmet studenti će bolje uvideti generalnu sliku korporativnog upravljanja, upoznaće se sa internim (akcionari, odbor, menadžment, kontrolno okruženje) i eksternim (regulator, finansijska tržišta, revizori, potencijalni investitori) institucijama korporativnog upravljanja. Predmet nudi teorijske, ali i vrlo praktične elemente svih navedenih tema, a obuhvatiće i studije slučaja kako bi studenti mogli u potpunosti da prihvate ovaj nov i ključan koncept. Konačno, u fokusu će biti korporativno upravljanje i zaštita investitora u Srbiji, kao i posledice niskog kvaliteta korporativnog upravljanja u srpskim kompanijama koje se odražavaju na nedostatak eksternog kapitala i na vlasničku strukturu srpskih preduzeća. Posebno ćemo se osvrnuti na specifičnosti korporativnog upravljanja u porodičnim firmama i javnim preduzećima.

Osnovna literatura:

Grupa autora (2011). Korporativno upravljanje, Priručnik, prošireno izdanje, International Finance Corporation, World Bank Group i Beogradska Berza, 446 str.

Opšte informacije o predmetu:

Tip predmeta:  obavezni

Broj ESPB poena:  10

Semestar:  zimski

Godina studija:  master studije

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet