FEFA Web razgovori: Otvorenost, multidisciplinarnost i kritičko razmišljanje znači da ste spremni da „plivate“ u bilo kom okruženju, pod bilo kojim okolnostima

FEFA Web razgovori: Otvorenost, multidisciplinarnost i kritičko razmišljanje znači da ste spremni da „plivate“ u bilo kom okruženju, pod bilo kojim okolnostima

Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke i predsednik Upravog odbora Američke komore u Srbiji bio je drugi gost na FEFA Web razgovorima koje organizujemo za FEFA studente kako bi imali priliku da razgovaraju sa najvećim stručnjacima naše zemlje.

Kako iz perspektive banaka izgleda trenutna makroekonomska situacija u zemlji i koje to posledice može doživeti bankarski sektor, bilo je pitanje koje je pokrenulo čitavu diskusiju. Zahvaljujući bogatom iskustvu i radu u Raiffeisen banci, gospodin Petrović je podelio sa našim studentima ono što mi kao korisnici bankarskih usluga ne primećujemo.

 „Na osnovu turbulentnog perioda koji još uvek traje, možemo doneti neke korisne zaključke“ započeo je gospodin Petrović. Ono što važi za banke, važi i za druge biznise - pandemija je ubrzala sve što se tiče digitalne transformacije, komuniciranje je postalo usložnjeno, a brzina je još više dobila na značaju. „Bankarska transformacija je krenula mnogo ranije. Iako jedna od najinovativnijih banaka, nagrađena priznanjem za „Najbolju platformu za kreditiranje stanovništva” u međunarodnom izboru  “Finovate Awards”, procesi i celokupno poslovanje Raiffeisen banke moralo je dodatno da se ubrza i time već danas ostvari planove koji su bili postavljeni na duže staze”, objašnjava Zoran. Istovremeno, edukacija zaposlenih i usvajanje novih veština bio je jedan od primarnih ciljeva ove banke.

Ta inicijativa bila je povod za usmeravanje diskusije ka posledicama na tržištu rada - na čemu moramo raditi i šta bi trebalo promeniti kako bismo ostali konkurentni kao pojedinci. „Mislim da je potrebna multidisciplinarnost, dovoljno znanje o programiranju, o biznisu, razmišljanje „out of the box“, otvorenost i širok spektar interesovanja kako bismo bili spremni da plivamo u bilo kojim okolnostima i bilo kom okruženju. Smatram da su visoke etičke norme i kritički način razmišljanja zasnovan na argumentima takođe neophodni. I naravno - praksa, praksa, praksa…“.

Shodno značaju širokih interesovanja, pri kraju našeg razgovora, studentima je preporučio knjigu profesora Univerziteta Harvard, prof. Clayton Christensen-a “The Theory of Jobs To Be Done” kako bi se upoznali sa potpuno drugačijim pristupom. “Ovo je teorija koja donosi potpuno drugačiji način razrešavanja problema ljudi i metodologije koje se mogu koristiti zarad spoznavanja njihovih suštinskih potreba“, završio je gospodin Petrović.

 

Nazad

Slične vesti

Dan FEFA Fakulteta: u svetu koji oblikuju nove tehnologije, glavni junak je čovek

Dan FEFA Fakulteta: u svetu koji oblikuju nove tehnologije, glavni junak je čovek

FEFA fakultet obeležio je svoju 21. godinu od osnivanja kroz inspirativne razgovore ...
Studenti FEFA među 5 najboljih na međunarodnom takmičenju u oblasti zelene ekonomije

Studenti FEFA među 5 najboljih na međunarodnom takmičenju u oblasti zelene ekonomije

Studenti FEFA fakulteta Danilo Čović, Nevena Cvetković, Luka Vukomanović i Lola Vitasović, ...