Nikola Altiparmakov: Nejednakost šansi kao suštinski društveni problem

Nikola Altiparmakov: Nejednakost šansi kao suštinski društveni problem

Dr Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta Republike Srbije i jedan od vodećih domaćih ekonomista, u okviru FEFA Web razgovora nas je u petak 3. decembra, sproveo kroz način funkcionisanja Fiskalnog saveta, te su studenti imali priliku da se bliže upoznaju sa ovim važnim institucionalnim telom.

Ono što je dr Alriparmakov istakao na samom početku bio je osvrt na uspešnu međunarodnu praksu i činioce koji utiču nju. Na pitanje kako društva mogu da se emancipuju, odgovor je bio jasan - ne smeju da troše više nego što imaju.

FIskalni savet Srbije stariji je od fiskalnih saveta u Istočnoj Evropi, pokrenut u saradnji sa MMF-om, nakon čega je usledilo usvajanje zakona, i zvanično oformljavanje u punom sastavu 2011. godine. Ideja i cilj njegovog osnivanja jeste odgovornije ponašanje prema javnim finansijama i budžetu. 

U pogledu dinamike javnih finansija, naš gost je istakao da je nakon turbulentnog perioda koji je trajao do 2014. godine, sprovođenje fiskalne konsolidacije dovelo do stabilizacije javnih finansija. Postignuta stabilizacija, uz druge faktore, uticala je na to da je naša ekonomija kroz zdravstvenu krizu prošla bez velikog pada ekonomske aktivnosti. 

Međutim, ono što posebno ističe jeste da, bez obzira na to u kakvoj se finansijskoj situaciji nalazili kao zemlja, naša zavisnost od Evrope u obliku ubedljivo najvećeg ekonomskog partnera, podrazumeva da će se njeni problemi preslikati i na našu državu. U tom smislu, zabrinjavajuće je globalno ubrzavanje inflacije koje ne smemo zanemariti.

Uz finansijsku destabilizaciju, naširoko spominjana u prethodnom periodu jeste i nejednakost koja se nametnula i kao posledica zdravstvene krize. “Postoji mnogo dimenzija nejednakosti - ona o koja se najčešće priča jeste nejednakost dohotka. Međutim, suštinski društveni problem predstavlja nedostatak šansi”, objašnjava Altiparmakov dodajući kako se svođenjem na dohodak, zanemaruju pravi uzroci koji bi jedino mogli da dovedu do dugoročnog rešenja.

Reagovanje na sistemski način, odnosno popunjavanje društvenih pukotina koje se nalaze u nejednakosti, nameće se kao primarnan postupak jer, kako kaže, ozbiljnog razvijenog društva bez jake države nema.

U toku razgovora, detaljnije smo se osvrnuli na postojeću makroekonomsku situaciju, potencijalne rizike u regionu, ali i šta nas može očekivati do 2023. godine. 

Na samom kraju diskusije koja nas je sprovela kroz različite uspešne i manje uspešne sisteme - društvena kohezija se ponovo nametnula kao neophodan korak ka napretku.

Nazad

Slične vesti

УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

Услови за избор сарадника ФЕФА прописани су Законом о високом образовању, Правилником о ...
Laetitia Jovanovic: Socijalna inteligencija odnosi pobedu u digitalnoj revoluciji

Laetitia Jovanovic: Socijalna inteligencija odnosi pobedu u digitalnoj revoluciji

Vođeni interesovanjem naših aktuelnih, kao i potencijalnih studenata Psihologije i ...
REKAPITULACIJA I PREDVIĐANJA 2023: Reč godine iz ugla ekonomista

REKAPITULACIJA I PREDVIĐANJA 2023: Reč godine iz ugla ekonomista

Ekspertsku analizu kretanja inflacije, privrednog rasta i ključnih biznis trendova dali su ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet